Gastronomia

  • Home
  • kuchnia
RSS
twitter
  • Home
  • kuchnia
  • Categories

    • kuchnia (120)
  • kuchnia

  • Archiwa

    • Marzec 2013
    • Luty 2013
    • Styczeń 2013
Funkcjonowanie firm gastronomicznych

Założenie restauracji w czasach, gdy dominują sieci barów szybkiej obsługi jest ryzykowną decyzją. Zdecydowanie mniejsze nasycenie rynku gastronomicznego można zaobserwować, w segmencie małej gastronomii. By otworzyć taką małą gastronomię w małym miasteczku, albo na terenie wiejskim, potrzeba o wiele mniejszych nakładów pieniężnych, niż to ma miejsce w dużych miastach. W dużych miastach lwią część dochodów pochłaniają koszty opłacenia czynszu za powierzchnię użytkową. Pierwszym krokiem na drodze do założenia małej gastronomii będzie uzyskanie wpisu na listę osób prowadzących działalność gospodarczą. Wniosek o taki wpis można od pierwszego stycznia dwutysięcznego dwunastego roku złożyć za pośrednictwem sieci internetowej. Za jednym zamachem zgłaszamy również chęć uzyskania numeru identyfikacyjnego w urzędzie skarbowym i zgłaszamy chęć rozliczania się z zakładem ubezpieczeń społecznych, jako płatnik. Do otworzenia małej gastronomii potrzebne też będzie otrzymanie numeru identyfikacyjnego z urzędu statystycznego. Jeżeli planujemy poza serwowaniem posiłków naszym klientom, zagwarantować im również napoje alkoholowe, to musimy uzyskać stosowną koncesję na ich sprzedaż. Koszt koncesji, to nawet kilka tysięcy złotych, wszystko zależy od rodzaju koncesji, o jaką się będziemy ubiegać. Działalność każdego lokalu gastronomicznego podzielić można na kilka części, zaopatrzenia, przyjmowanie dostaw i tym podobne.

Posted in kuchnia
« Przygotowanie potraw w restauracji
Koncesja na sprzedaż alkoholu »

Comments are closed.

Copyright © 2011 Gastronomia. All rights reserved.