Gastronomia

  • Home
  • pistolet ubojowy
  • kuchnia
RSS
twitter
  • Home
  • pistolet ubojowy
  • kuchnia
  • Categories

    • kuchnia (120)
  • kuchnia

  • Archiwa

    • Marzec 2013
    • Luty 2013
    • Styczeń 2013
    • papryka wędzona
Wszyscy uwielbiamy chińszczyznę

Kilka lat temu bary i restauracje z chińskim jedzenie opanowały nasz kraj. W dodatku popularna chińszczyzna zyskała ogromną sławę i była niezwykle popularna. Zachwycaliśmy się nieznanymi nam potrawami i oryginalnymi przyprawami. Ostatnio chińszczyzna popadła trochę w niełaskę, zresztą niesłusznie, bo jej różnorodność zasługuje na uznanie. Jedną potrawę chińscy kucharze potrafią przyrządzić na kilkanaście sposobów, w zależności od własnej fantazji, dostępnych produktów, a także regionu. Nie zapominajmy, że Chiny są największym państwem o wielowiekowej tradycji. Wiele dań jest przyrządzanych w patelni wok, która różni się od naszej tradycyjnej nie tylko kształtem, ale przede wszystkim sposobem przyrządzania potraw. Budowa woka pozwala na przygotowanie potraw w niewielkiej ilości tłuszczu, co jest bardzo ważne dla osób ceniących zdrowy styl życia. Grube dno patelni pozwala na szybkie przygotowanie potrawy. Podstawowym produktem chińszczyzny jest oczywiście ryż, który jest przygotowywany na tysiące sposobów. Może być daniem głównym, przystawką, a nawet deserem. Jednym z najbardziej cenionych mięs przez Chińczyków jest wołowina. Niestety, ze względu na cenę jest jedzona praktycznie od święta. Znacznie łatwiej dostępne są ryby i owoce morza. Nie można też zapomnieć o setkach, a może i tysiącach przypraw, których odpowiednie połączenie podkreśla niezwykły smak potrawy.

Posted in kuchnia
« Wyrafinowana kuchnia francuska
A może na rosyjskie bliny »

Comments are closed.

Copyright © 2011 Gastronomia. All rights reserved.